Voorwoord

Dit boek biedt zowel opdrachtgevers als deelnemers handvatten om meer resultaat uit het brainstormen te halen. Maar vooral biedt het de brainstormbegeleider alles om zich (verder) te bekwamen in het professioneel begeleiden van een brainstorm.

De vragen die daarbij aan de orde komen, zijn:
 Wat moet ik regelen voordat ik aan de sessie begin?
 Hoe breng ik structuur aan in een sessie die juist ongestructureerd en vernieuwend denken bevordert?
 Hoe zorg ik voor zo veel mogelijk ideen, terwijl de tijd beperkt is?
 Hoe past het resultaat van de brainstorm straks in de organisatie?
 Hoe te kiezen uit al die honderden leuke ideen?
 Hoe stimuleer ik het vrije denken van de deelnemers, terwijl de vraagstelling centraal blijft staan?
 Hoe kom ik van de chaos terug op aarde?

 

Daarbij maakt het niet uit waar de brainstorm zich op richt: nieuwe producten, nieuwe diensten, verbeteringen van een proces, vinden van nieuwe (wetenschappelijke) methodes, marketingconcepten, klantbenadering, oplossen van een specifiek probleem of een algemene verkenning van een wat breder onderwerp. In elk van deze gevallen kan een brainstorm een zeer geschikt middel zijn om tot nieuwe ideen en inzichten te komen.

 

De 5 D's

Bij brainstorms gaat het om de 5 Ds: Doelgericht, Doorstroming, Dauwfris, Doorzetten en Dubbelop:

Doelgericht Een brainstormsessie is er niet voor niets. Er moet resultaat bereikt worden. Voor de gezelligheid kun je beter de kroeg in.
Doorstroming Ideegeneratie in een groep levert een stroom aan nieuwe ideen op. De rol van de begeleider is om de ideen niet op te laten drogen, maar te laten doorstromen.
Dauwfris Voor bijna elk probleem bestaan al duizenden oplossingen. Bij elk onderwerp zijn al duizenden invalshoeken bekend. Brainstorms zijn gericht op het vinden van kakelverse, dauwfrisse, nieuwe ideen, inzichten en invalshoeken. Voor het inventariseren van bestaande ideen is een spreadsheet veel efficinter.
Doorzetten Een brainstorm is niet een gesoleerde leuke groepsessie. Om resultaat te bereiken moet er iets gebeuren met de uitkomsten van de brainstormsessie. Door tijdens en vlak na de sessie aandacht te besteden aan het vervolg, worden de kansen op succesvolle implementatie aanzienlijk vergroot.
Dubbelop Om een nieuw idee, een innovatie, een verandering te realiseren, volstaat zelden n enkele brainstormsessie. Nieuwe sessies zijn vaak nodig om het idee verder uit te werken en creatieve middelen en mogelijkheden voor invoering te bedenken.


Niemand zal brainstormsessies beter gaan begeleiden door alleen maar dit boek te lezen. Om met plezier en resultaat brainstorms te gaan begeleiden, is er maar n manier: gewoon doen!

 

Indeling

Dit boek behandelt naast heel veel brainstormtechnieken, de stappen voorafgaand aan een brainstorm, het werken met groepen, het programma van een brainstorm en technieken om verankering van het resultaat te borgen.                                                          Lees meer . . .

 

Bestellen

Brainstormen met resultaat is te verkrijgen bij elke goede boekhandel of direct via Managementboek.nl

ISBN-13: 9789043018159

24,95 (tot 1 juni met 5,- voor-intekenkorting: 19,95)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linkjes

Heel veel handige linkjes voor het brainstormen en om de creativiteit te verhogen

 

 

Een helpende hand bij

het innoveren 

Zet specialistische kennis en ervaring in om u te helpen bij het opzetten en optimaliseren van uw innovatie.

 

 

CRASH - brainstorm

Het razendsnelle middel om de innovatiekracht van uw organisatie te verhogen.